top of page
IMG_5304.jpeg

Innan du börjar bygga!

Det finns en del saker som kan vara bra att veta innan man börjar bygga. Det finns många sidor på nätet som kan hjälpa dig med konstruktionslösningar och praktiskt yrkeskunnande. På den här sidan har vi samlat byggkunskap som har att göra med just ekologiska byggmetoder.

Den största skillnaden med att bygga ekologiskt med organiska (eller mineraliska) material jämfört med konventionellt byggande är tanken på att bibehålla en diffusionsöppen konstruktion.

Idén är egentligen inte ny utan alla hus var diffusionsöppna fram till dess att man började använda plastmaterial i husen. Både i färger, golvbeläggningar och i väggar blev plötsligt plasten svaret på allt. Den var billig och rationell. Skadeverkningarna ser vi först nu drygt ett halvt sekel senare.

 

Fuktskador, mögel och svampangrepp är väldigt vanliga skador på hus idag. Vi har mer än en gång sett korsvirke som stått i hundra år bli förstört på ett fåtal år på grund av att man målat med plast eller alkydfärger. Färgen håller, men inte virket under. Det ruttnar på grund av innestängd fukt och sedan flagnar färgen. Vi har också sett stavkyrkor i Norge som stolt motarbetat väder och vind i snart ett millennium

Idag byggs hus som "garanterat" ska hålla i 50 år. Materialen som används är engångsprodukter som kasseras och i bästa fall återvinns, men oftast bara bränns när dess tid runnit ut. Detta vill vi vara med att ändra på. Vi vill att hus åter igen ska hålla i generationer. Patinan ska öka och inte minska värdet på huset och när det en dag rivs kan beståndsdelarna användas igen. Välkommen till ekologisk byggkunskap!

 

Bra att veta mer om...

 

Här har vi samlat fakta inom några områden om hur man bygger hus på ett hållbart vis med ekologiska byggmaterial. Vissa byggmetoder är baserade på gamla beprövade metoder medan andra innefattar innovativa sätt och material att bygga med. 

Ska du renovera ditt äldre hus vänd dig gärna till en byggfirma som har kunskap om byggnadsvård. Även om du ska göra större delen av jobbet själv kan några timmars byggrådgivning hjälpa till att räta ut många frågetecken och dessutom ge dig kunskap som gör att du undviker dyra misstag. Vi brukar säga att för att kunna ställa rätt frågor krävs det ganska mycket kunskap om det man frågar om. Vad betyder det? Helt enkelt att man inte kan hitta det man inte letar efter! Ett par tusenlappar till en byggkonsultation är en mycket klok investering. Då kan du sova bättre om nätterna och ägna dig åt det som är roligt!

Det samma gäller för dig som ska bygga nytt. Var gärna kreativ. Rita på dina idéer och gör en samling över dina visioner. Men ta in en arkitekt. Det finns så otroligt mycket att tänka på vid ett nybygge att de flesta säger när huset väl står på plats att de aldrig kommer att göra om det. "Det tog tre gånger längre tid och blev dubbelt så dyrt" är en kommentar man ofta får höra. En arkitekt måste inte rita hela ditt hus. Aanvänd deras specialkompetens till att ta reda på vad ni inte tänkt på. Allt blir roligare och du vet att ditt hus är konstruerat på ett klokt sätt. Idag finns det arkitekter som specialiserat sig på att bygga hus med hållbara ekologiska material.

 

Kunskapen inom hållbart byggande växter ständigt och efterhand som vi lär oss mer kommer vi att fylla på hemsidan. Har du några tips eller metoder som inte finns med som du vill dela med dig? Hör gärna av dig till oss!

bottom of page