top of page
Image by Gustav Gullstrand

Övriga Byggmaterial

 

Om du nu har bläddrat lite i EkobyggGuiden och sett hur vi bedömer olika byggmaterial börjar du nog få ett hum om hur vi tänker. Använd så naturliga material som möjligt utan tillsatser och som fungerar cirkulärt. Undvik plaster, syntetiska oljor, miljö- och hälsovådliga kemikalier och "falska" miljömärkningar.

I det här kapitlet summerar vi lite övriga produkter som vi inte har listat separat. Men har du ovan i åtanke börjar du så småningom kanske själv att kunna göra dina egna välinformerade och miljömedvetna val.

Låg miljöpåverkan

 

Markbeläggning:

Grus, sand, gräs, organiska strömaterial (bark/spån), lokal sten, trä (kubb). Återanvända betongplattor, keramiska plattor och marktegel.

Väv och tapet:

Cellulosaväv, naturfibertapet, papperstapet.

Spackel:

Gipsspackel, lättspackel och sandspackel (samtliga utan biocider).

Drev:

Cellulosafibrer, fårull, hampafibrer, jute, kokosfibrer, linfibrer, sisal.

Fogmassor:

Bentonitfogband, kalkbruk, korksmulepasta, naturlatexfogmassa, oljebaserad fogmassa (linoljekitt till fönster).

Lim & Klister:

Animaliskt lim (utan skadliga tillsatser), cementlim, vattenglas och växtbaserat lim (utan skadliga tillsatser).

Bläddra ner för att läsa mer om oilka material!

Hög miljöpåverkan

Markbeläggning:

Asfalt, klassiskt tryckimpregnerat trä, PVC, importerad sten (långväga), konstgräs, träkomposit.

Väv och tapet:

Glasfiberväv och plasttapet.

Spackel:

Tvåkomponentsspackel.

Fogar:

Mineralullsdrev, PUR-fogmassa, PUR-skum, PVC fogband och UF-skum.

Lim & Klister:

Akrylatlim, asfaltlim, EPI-lim, epoxilim, PF-lim, Kloropren/neopren, MS-polymerlim, PUR-lim, RF-lim, SBR-lim och UF-lim.

Angående Övriga Byggmaterial

Markbeläggning

Välj i första hand markbeläggningar av grus/sand, gräs, organiska strömaterial som bark och spån, lokal sten eller trä.

Väljer du gräsmatta, överväg att låta en del av den vara äng. Väljer du grus/sand eller liknande se om du kan få tag i återvunnet fyllnadsmaterial som t.ex. tegelkross.

 

Vill du ha ett trädäck se till att det är upplyft från marken, då håller det längre. Välj alternativ till "vanligt" tryckimpregnerat virke t.ex. långsamtväxande furu eller alm, virke impregnerat med linolja eller värmebehandlat virke. Oljar du in ditt trädäck regelbundet håller det längre. 

Väv och tapet

Undvik tapeter med plastyta. Visst kan man bli sugen på att välja en tapet som är "lätt att tapetsera" eller "avstrykningsbar". Har du bemödat dig med att ha en diffusionsöppen yta genom hela väggen så är det ogjort arbete om du målar rummet med plastfärg eller sätter upp en plastad tapet. Välj tapeter av papper eller naturfiber. Cellulosaväv fungerar också bra. 

Spackel

Spackel är relativt miljövänligt. Undvik tillsatser av biocider. Använd också munskydd vid slipning. Konserveringsämnen och bindemedel kan vara allergiframkallande. 

Drev & Fogmassor:

Fogmassor innehåller ofta farliga kemikalier och bör undvikas. Likaså fogskum. Använd drev istället. Läs om olika ekologiska material under kapitlet isolering. Marknaden försöker miljöanpassa sina produkter och det kommer alltmer miljömärkta alternativ. I USA finns det t.ex. ett byggskum som är baserat på sojabönor.

Lim & Klister

I miljöanpassat byggande brukar man försöka undvika limning, inte minst på grund av att det försvårar återanvändning. Alternativ till lim kan vara mekaniska sammanfogningar. Det pågår en ständig utveckling att ta fram mer miljöanpassade lim och klister.

Källor

bottom of page