top of page
Image by Roberto Nickson

Miljövänliga badrum 

Det finns inget rum i huset som har så många regler att följa som badrummet. Anledningen är självklar då det förekommit mycket fuktproblem i våtutrymmen. Gällande regler finns på Byggkeramikrådet (BKR) eller Golvbranschens våtrumskontroll (GVK).

Enkelt uttryckt gäller godkänt tätskikt i zon 1 vilket omfattar minst hela golvet och dusch-/badutrymme samt en meter utanför dessa. Om del av yttervägg ligger i zon 1 omfattas hela väggen i zonen. Resten av badrummet blir zon 2. Taket har inte samma krav.

Badrum med tätskikt

Det går i princip inte att bygga ett badrum med tätskikt på ett miljövänligt sätt. Man får helt enkelt bestämma sig. Ska jag bygga ett badrum med tätskikt eller vågar jag prova ett alternativ?

Väljer man att bygga ett konventionellt badrum men strävar efter att få det så miljöanpassat som möjligt, välj i så fall så miljöskonsamma tätskikt som finns att tillgå på marknaden. Välj också kakel istället för plastmattor.

 

Går det inte att undvika plast välj plaster fria från PVC. I zon 2 kan man välja att tapetsera/måla eller sätta träpanel. I taket kan man sätta träullcementplattor som buffrar fukt. 

Godkänt badrum utan tätskikt

En medelväg till att bygga mer miljövänligt badrum är att använda godkända produkter för badrum som inte kräver tätskikt. Något som använts mycket i ekologiska husbyggen är högtryckslaminerade plywoodskivor (från t.ex. Fibo Trespo eller Berry Alloc). Skivorna är prefabricerade och bildar ett tätskikt i sig. De klickas ihop och bildar täta väggar. De finns att få i många färger och mönster där vissa imiterar kaklade väggar. Skivorna är härdade och fria från skadliga emissioner även om de har ett plastskikt.

På golvet kan man istället för en plastmatta lägga ett vattentätt kompositgolv (t.ex Totaltätt). Även om det är ett syntetiskt material är det bättre ur miljösynvinkel jämfört med vanliga tätskikt.

Kan man bygga helt ekologiska badrum?

Det finns många exempel på kreativitet när det gäller att bygga så miljövänliga badrum som möjligt. Samtliga fall är ofta experimentella och man måste ha med sig att försäkringsbolagen i de flesta fal inte ger någon ersättning vid eventuella skador.

 

Ett exempel är att man helt struntar i tätskikt och sätter in en duschkabin i badrummet. Ett annat där man konstruerar en egen form av "duschkabin" med en balja av glasfiber eller metall och sätter t.ex. härdat glas på väggarna. 

Image by Arno Smit

Bygga mineraliska badrum

Det mest miljöanpassade sättet att bygga våtrum är att konstruera hela utrymmet i mineraliska material. Då finns inget som kan mögla eller ruttna. Till exempel kan resten av huset kan var byggt i trä men med undantag av badrummet som muras upp.

 

Ett förslag på en konstruktion av våtrum kan se ut som följer inifrån och ut:

  • Innervägg av lättbränt tegel.

  • Perlit som isolering (löst och i form av bruk).

  • Yttervägg av fasadtegel som är hårdbränt.

Vill man få in ljus i badrummet utan att sätta in fönster kan man mura in glasbetongsten i väggen. Väggen invändigt kan putsas med lite olika material där tadelakt (marockansk kalkputs) är ett fantastiskt fint och hållbart material som är mindre miljökrävande än keramiska plattor.

 

På golvet kan man lägga sten eller keramiska plattor. Golvet under ska även det vara uppbyggt av mineraliska material. Läs mer på vår sida som handlar om olika former av grunder.

Bygger man väggen av lättklinker bör man vara observant på att sätta dit en fuktspärr på insidan av badrummet så att inte utfällningar uppstår på utsidan av huset. Använd ett cementbaserat tätskikt i sådant fall.

Viktigt med ventilation & vädring!

Oavsett hur du bygger ditt badrum är god ventilation mycket viktigt. Fukten måste ut ur huset så snabbt som möjligt. Att vädra med hjälp av ett fönster i badrummet är bra direkt efter en dusch eller ett bad. Stäng dock badrumsdörren, eftersom fukten annars förs ut i huset. Och tänk på att efter en dusch torka bort fukten från väggarna och golvet.

Numera rekommenderas att man installerar automatiska våtrumsfläktar som styr sig själva beroende på hur mycket fukt det är i rummet. Med fördel kan man ställa in så att badrumsfläkten alltid är på. Då skapas ett undertryck i huset som minimerar riskerna för fuktskador i konstruktionen. Det är också klokt att låta det vara ett par grader varmare i badrummet än i resten av huset.

 

Fuktbuffrande material i badrummet som träullcementskivor, lera samt trä bidrar till ett behagligare inomhusklimat i rummet.

Källor

bottom of page