top of page
IMG_6401.jpeg
IMG_5570.jpeg
Jesper10_1 (5).jpg
IMG_5655.jpeg

Stiftelseprojekt i samarbete med ekologisk snickarfirma 

EkobyggGuiden är ett projekt som drivs i samarbete med Stiftelsen Bifrost. Stiftelsen arbetar för en ökad ekologisk, social, kulturell och ekonomisk hållbarhet. Syftet med EkobyggGuiden är att kunna erbjuda lättillgänglig och lättöverskådlig information om ekologiska byggmaterial samt hållbar byggnation för att underlätta valet av hållbart byggande. Guiden görs i samarbete med företaget SnickarFranck Ekobygg och Byggnadsvård.

Bifrost_Stiftelsen_tryck.png
snickarfranck_ekobygg_byggnadsvard.png

En resa som fortfarande pågår
SnickarFranck drev länge en "vanlig" snickarfirma men med ett intresse av äldre hus och av hållbara, sunda byggmaterial. Vändpunkten för företaget kom i början av 2020 då företaget helt och hållet bestämde sig för att jobba med enbart äldre hus och ekologiska byggnadsmaterial. Plötsligt överöstes företaget av kunder som hur länge som helst hade letat efter ett byggföretag med ekoprofil. Succén var ett faktum!

I samband med detta kom insikten att företaget inte längre bara kunde isolera med träfibrer och använda diffusionsöppna material Nu måste SnickarFranck förstå det här med hållbarhet på allvar! Det var här en väldigt spännande resa tog sin början och som fortfarande pågår.

Förvirrande att själv skapa överblick

Under tiden som SnickarFranck samlade på sig kunskap via böcker, kontakter och kurser märkte de en växande frustration från sina kunder att förstå det här med hållbart byggande. Kunderna tyckte det var väldigt svårt att skaffa sig en överblick över området. Timmar framför datorn blev till dagar och förvirringen växte. Valen blev för många och prisjakter blev överväldigande. Det var då EkobyggGuiden såg sitt första ljus. Skulle SnickarFranck skapa ett register över hållbara material kunde de lika gärna dela det med andra!

Kunskap förändrar

Det du således hittar på dessa sidor är SnickarFrancks samlade kunskap över flera års tid. Serverat på ett förhoppningsvis överskådligt sätt. Vi som sätter ihop guiden strävar efter att försöka hitta en opartisk källhänvisning till all fakta, även om det ibland är svårt. Så häng inte budbäraren! Hållbart byggande är en otroligt snabbt växande marknad och det som är sanning i dag kan vara utdaterat i morgon. Skicka därför gärna ett meddelande till oss om du har nyare information om det vi skriver! Vi försöker ständigt hålla guiden uppdaterad.

"Betaversion"

EkobyggGuiden är också bara i sin linda. Det du kan läsa här idag är bara början på något som håller på att bli mycket större. Hela tiden uppdateras hemsidan och fakta revideras eller förs till. EkobyggGuiden finns idag på Instagram och Facebook men tanken är att den ska bli mycket större och så småningom finnas till exempel på YouTube och som en podd.

Sponsring & källgranskare

För att kunna driva EkobyggGuiden behövs hjälp i form av sponsring och stöd, Guiden är till en början helt ideellt uppbyggd. Både företag och privatpersoner kan sponsra EkobyggGuiden. För att kunna leverera ett så bra material som möjligt till alla läsare behöver vi många källgranskare. Är du expert i något av de områden vi skriver om? Tycker du att något är felaktigt eller saknas? Hör gärna av dig så rättar vi till det direkt! Vill du dessutom bidra lite till med att sprida god kunskap om hållbart byggande kan du bli en av våra kunskapssponsorer. Klicka på länken nedan för att läsa mer om hur det går till att sponsra EkobyggGuiden! 

Byggkonsultation

Vi på EkobyggGuiden kan tyvärr inte ge några personliga råd och tips på hur just du ska bygga ditt hus. Vill du ha hjälp vänd dig direkt till SnickarFranck där företaget kan komma med både byggkonsultation inom hållbart ekologiskt byggande, hjälp med ritningar och design samt rådgivning inom byggnadsvård.

 

SnickarFranck utför byggkonsultationer lokalt på plats i Skåne samt på distans i hela landet. Varmt välkommen att skicka ett meddelande till info@snickarfranck.se Eller kika in på företagets hemsida!

Hur gör vi valen till EkobyggGuiden?

Vad är egentligen hållbart? På riktigt. För all framtid och räknat med allt? Det är inte lätt att fatta beslut kring hållbarhet då där är så många faktorer som spelar roll. Läs mer om hur vi tänker kring våra val i vår guide över byggmaterial.

Varför ska man välja ekologiskt?

Är det lönt att välja ekologiskt? Är inte allt en marknadsföringsgrej? Bara dyrare och en massa grönmålning? Här berättar vi lite om varför både du, ditt hus och planeten blir gladare om du väljer att bygga hållbart med gröna material.

Hultagård_4.jpeg
Kävlinge_övervåning_5.jpeg
IMG_6645.jpeg
bottom of page