top of page

Ny innovativ byggskiva av återbrukat materialByggbranschen står för en tredjedel av Sveriges avfall och genererar lika mycket utsläpp som alla privatbilar i Sverige. Det behövs nytänk och innovation inom byggsektorn.


Bästa materialet man kan använda

är det som redan producerats. Ofta lyfts skogen fram som ett mirakelmedel för hållbart byggande. Men vi har inte hur mycket skog som helst, och den som vi avverkar idag stressas fram. Det behövs fler alternativ till trä helt enkelt.


I det här inlägget presenteras ett innovativt och återbrukat byggmaterial väl värt att överväga vid klimatsmart byggande.


Recoma designar, tillverkar och säljer klimatvänliga och kostnadseffektiva byggskivor med hög prestanda i en process som använder sig till 100% av avfall som annars hade behövt gå igenom en återvinningsprocess som är kostsam både för miljön och ekonomin medans den endast resulterar i att en liten del av materialet kan användas igen.


Recomas produkter bidrar till en cirkulär lösning för kompositförpackningar som är svåra och dyra att återvinna på traditionellt vis, och låta dem användas (och återanvändas om och om igen) som klimatvänligt byggmaterial i byggindustrin. Detta byggmaterial kan även vid vilken tidpunkt som helst återvinnas i sin helhet då inga andra material eller tillsatser används vid tillverkning.


Visionen bygger på att skapa hållbara, cirkulära lösningar. Mängden avfall ökar ständigt, medans återvinningstekniker halkar efter. Mycket av vad som hamnar på återvinningscentraler är plast och pappersfiber; vi ser dessa material som värdefulla och använder dem för att erbjuda en helt ny, grön, högpresterande produkt på marknaden utan merkostnader för kunder, företag, samhället eller planeten.Produktegenskaper


Fukttåligt: Fuktavvisande yta och absorberar 50% mindre vatten än träskivor. Därmed kan den utan att behandlas använda i valfri miljö utan att väcka oro.


Slät yta: Skivorna pressas under högt tryck och ytan kläs sedan med papp (likt en gipsskiva). Resultatet är en slät skiva som kan ytbehandlas på valfritt sätt.


Formfast: Produkterna är sega, slagtåliga och klarar växlingar i temperatur och luftfuktighet utan att röra sig; klarar all normal hantering utan att spricka eller skadas.


Starkt: Den klarar att bära ca 65 kg per 4,5 mm skruv vid 12 mm tjocklek vilket gör det möjligt att skruva upp inredning utan att behöva leta efter reglar eller använda specialbeslag.


Isolerande: Bättre ljud- och värmeisolerande egenskaper än andra byggskivor. Dessutom bidrar aluminiumpartiklar i skivan till att värmestrålning reflekteras tillbaka in i rummet.


Lätt: Densitet på ca 750 kg per kubikmeter, skivor på 3 m2 hanteras ergonomiskt vilket sparar tid, energi och pengar vid installation.


Flexibelt: Kan böjas med hjälp av värme, vilket gör att den lämpar sig för användning på rundade hörn utan dyra och tidskrävande speciallösningar.Hållbart byggande


Recomas strategi är en bit i pusslet att främja den cirkulära ekonomin och materialanvändningen samt minska mängden avfall inom bygg i Skandinavien.


Deras tillverkning gör en reell förändring genom att återvinna / “upcycla” 100% av produkten av omkring 4,000,000 kg kompositförpackningar per år som annars hade gått till återvinningscentral där en betydande del av innehållet hade eldats upp. Materialåtervinning av detta sparar över 2700 ton CO2e per år. Källa


Recomas produkter är även 100% återvinningsbara utan förluster, utsläpp eller merkostnader då de kan bli nya byggskivor hos Företaget i en cirkulär lösning.


I takt med att företagets produktion ökar kommer även möjligheten att göra en positiv förändring i den cirkulära ekonomin, och de önskar bidra till en mer hållbar byggbransch.

bottom of page