
Tiny House / Attefallshus
Tiny House-trenden kommer ursprungligen från USA och startade som en protest och motpol till att boningshus blev allt större och dyrare att bo i. Ett Tiny House kan vara på allt från 10-50 kvadratmeter stort även om ca 20-30 kvadratmeter anses vara "normen". Husen kan vara byggda på hjul eller konstruerade så att de går att lyfta med lyftkran för att förflyttas. Men det finns inga generella regler för vad som egentligen definierar ett Tiny House.
Husen kan vara till för både permanent boende och användas som fritidshus eller till uthyrning. Enligt svensk standard skulle många attefallshus kunna kallas för Tiny House. Men begreppet Tiny House inkluderar ibland mer än själva konstruktionen och representerar då också en livsstil som ofta handlar om att leva mer hållbart och resurssnålt.
Trenden med att bygga litet för att kunna vara mer ekonomiskt fri har sakta smugit sig in även i vårt land. Dessvärre är Boverkets byggregler inte anpassade för att kunna bo litet om man så önskar. Det finns mycket att tänka på om man funderar på att bygga sig ett Tiny House.
Bläddra ner för att inspireras av olika Tiny House och Attefallshus!
"Utmaningar med att bygga och bo i Tiny House"
I denna broschyr får du svar på många av de frågeställningar och regler upp man kan ha om man funderar på att bo litet i Sverige. Innehåller även inspirerande exempel på tre olika tiny house.
Broschyren är utgiven i samarbete med Stiftelsen Bifrost - Bridge to Future Life Foundation som arbetar för en ökad hållbarhet i samhället.
"Bolundare projekt - Basic Design and Description"
Detta projekt beskriver ett 100% ekologiskt hus baserat på förnyelsebara råvaror. Projektet inkluderar också bl.a. uppvärmning, ventilation, vatten/avfall och el av det lilla huset.
Dokumentet är gjort av designern Philip Game på Pure Folly och eko-arkitekten György Ängelkott Bocz på Ängelkottskompaniet.