top of page
Image by Kenyatta Sterling

Varför ska man välja ekologiska byggmaterial?

Det finns flera anledningar till att välja hållbara material till sitt hus. En vanlig fråga man ställer sig är kanske hur man ska förvalta sitt äldre hus på bästa sätt. Möjligen har man köpt en gammal sekelskiftesgård och sett fulrenoveringar som skett under nittonhundratalet sakta förstöra huset.

Byggnadsvård - att förvalta äldre hus på rätt sätt

Den kanske vanligaste situationen en nybliven husägare av ett äldre hus ställs inför är renovering. Hur gör man? Inte bara rent praktiskt utan vilken kunskap behövs för att renovera huset med respekt för dess historia? Allt detta beror såklart på när huset byggdes och eventuella utbyggnader och renoveringar som gjorts under tiden.

För ca hundra år sedan och mer byggdes hus som skulle hålla i många generationer framåt. Är du en lycklig ägare av ett sådant hus så kan lite eftertanke och kunskap innan du kastar dig in i renoveringsdimman, spara dig mycket tid, kostnad och framtida tandagnissel.

Har du ett äldre hus bör det renoveras med tekniker och material anpassat för byggnadsvård. Vi har sett plastfärger på korsvirke som totalförstört stommarna inom loppet av ett par decennier på hus som stått i århundraden. Plastmattor inomhus är lika stor bov i dramat till skadade golv och grunder. Lika så mineralullsisolering och plastfilmer i väggarna. Äldre hus bör inte renoveras med något annat än diffusionsöppna material. Oftast är dessa material dessutom ekologiska och har ett mindre avtryck på både vår miljö och hälsa.

För hälsans skull

En annan stor motivering till att välja hållbara metoder för byggnation är för den egna hälsans skull. I dag innehåller petroleumbaserade produkter som plaster och alkydoljor emissioner. Även om produkten skulle ha miljömärkning på framsidan betyder det inte att produkten är garanterat hälsosam. Alla produkter mäts utifrån den kunskap vi har idag och de riktvärden som sätts. Vill du vara helt säker på att du eller dina barn inte vistas i miljöer med skadliga effekter, välj naturmaterial med så få tillsatser som möjligt. 

Framtiden och planeten

Anledning nummer tre för att välja ekologiska och hållbara produkter är av etiska och globala skäl. Vi vill inte sprida skräckpropaganda eller bli politiska på denna sida men faktum kvarstår. Människans påverkan på vår planet är idag väldigt destruktiv. Arter dör i tusentals, haven förstörs, den globala temperaturen höjs och barnen diar mikroplaster. Varje handling är ett val och tusentals val tillsammans ger en förändring.

 

Vi tror på hopp, vi tror på att människan kan lära sig och förändras innan det är för sent. Vi gör det vi gör för att det är vårt sätt att bidra till en förändring mot det bättre. Det kan du också göra. Skippa klimatångesten, bygg hållbart och var med på förändringen till en bättre värld!

Image by Maksym Kaharlytskyi
bottom of page